Julkaistu Keskisuomalaisessa 12.4.2008 ja Turun Sanomissa 13.4.2008.


Kanervan erottaminen avaa vaarallisen tien

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti aprillipäivänä erottavansa ulkoministeri Ilkka Kanervan. Katainen perusteli ratkaisuaan luottamuksen menettämisellä.

Vaikka Kanervan erottamisessa voidaan nähdä yhtymäkohtia pääministerin tehtävistä keväällä 2003 eroamaan joutuneen Anneli Jäätteenmäen kohtaloon, tapaukset ovat kuitenkin erilaisia.

Jäätteenmäen osalta kohun aiheutti tasavallan presidentin kansliasta tapahtunut Irak-vuoto. Kohun kuumimmassa vaiheessa keskustan tuolloisen hallituskumppanin, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ilmoitti keskustan eduskuntaryhmälle, ettei Jäätteenmäki nauti enää hänen ryhmänsä luottamusta. Backman ilmoitti, että Sdp:lle riittää pääministerin vaihdos, muita muutoksia hallituspohjaan ei ole tarpeen tehdä.

Keskustan eduskuntaryhmä taipui tähän vaatimukseen pakon edessä ja vaihtoi Jäätteenmäen Matti Vanhaseen, jotta hallitusyhteistyö voisi jatkua. Myöhemmin Jäätteenmäkeä epäiltiin myös yllytyksestä rikokseen, mutta syytteet kaatuivat hänen osaltaan oikeudessa.

Ilkka Kanervan tapauksessa kysymys ei ole ollut missään vaiheessa rikoksesta tai edes epäilyksestä siitä, vaan yksityiselämässä tapahtuneesta kömmähdyksestä. Tämän on oikeuskansleri Jaakko Jonkkakin vahvistanut.

Kanervan tapauksessa myöskään nykyinen johtava hallituspuolue keskusta ei asettanut missään vaiheessa kyseenalaiseksi ulkoministerin mahdollisuuksia jatkaa tehtävissään. Päinvastoin, puheenjohtaja-pääministeri Matti Vanhanen ilmaisi omien sanojensakin mukaan tuen Kanervalle ainakin neljään otteeseen.

Kanervan tapaus onkin ainutlaatuinen, sillä kertaakaan aiemmin Suomessa ei ole erotettu ministeriä näin kevein perustein.

Ottamatta kantaa sinänsä Kanervan yksityiselämän piiriin kuuluvien viestien sisältöön, on todettava, että Hymy-lehden verkkainen ilmestymisaikataulu vaikutti ratkaisevasti tekstiviestikohun pitkittymiseen. Jos tekstiviestien sisältö olisi tullut julki jo muutaman päivän kuluttua kohun alkamisesta, kohu olisi laantunut nopeasti ministerin anteeksipyynnön jälkeen.

Uutta tekstiviestikohun käsittelyssä oli se, että perinteisesti laadukkaina pidetyt tiedotusvälineetkin osallistuivat ulkoministerin ajojahtiin koko koneistollaan. Media on vastannut kritiikkiin sanomalla, ettei se lähettänyt tekstiviestejä. Tämä on totta, mutta totta totisesti se huolehti siitä, ettei asian käsittely pääty ennen kuin ulkoministeri on erotettu.

Kokoomusjohdon ratkaisu taipua mediamyllytyksen edessä avaa vaarallisen tien Suomen poliittisen järjestelmän tulevaisuudelle. Monet poliitikotkin asettuivat puolustamaan mieluummin median toimintaa kuin omaa kollegaansa. Esimerkiksi kokoomusnaisten puheenjohtaja Henna Virkkunen on lausahtanut: "Ei voi sanoa, että media olisi kaatanut Kanervaa. Toimittajat tekivät töitään".

Kun tälle tielle on lähdetty, voidaan vain arvuutella, kuka uhrataan seuraavaksi ja millä perusteella.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja 1999-2007 (kesk.)
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.