Tiedote, Helsinki 10.9.1999. Julkaisuvapaa.


Junttamiehiä jälleen liikkeellä

Mauri Pekkarinen, Tapio Lintulahti, Tauno Suomäki, Johannes Leppänen ja Antti Hietaniemi kirjoittivat eilen kolmessa kirjoituksessa Keskisuomalaisen puheenvuorot -palstalla Esko Ahon puolesta. Kirjoituksissa tölvittiin enemmän tai vähemmän toista keskustan esivaaliehdokasta, tohtori Paavo Väyrystä. Sainpa samalla osani minäkin.

Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan, on Mauno Koivisto itseään ja muita neuvonut.

Puuttumatta kirjoitusten sisältöön, esitän oman käsitykseni tulevista vaaleista.

Suomen Keskusta on saavuttanut Paavo Väyrysen politiikan ansiosta historiansa suurimmat äänisaaliit vuoden 1991 eduskuntavaaleissa sekä vuosien 1988 ja 1994 presidentinvaaleissa.

Vuoden 2000 presidentinvaaleissa uskon Paavo Väyrysellä olevan parhaimmat mahdollisuudet päästä vaalien toiselle kierrokselle ja yltää niiden voittoon. Tämä arvioni perustuu siihen, että vaalien ensimmäisellä kierroksella Väyrynen kerää ääniä yli puoluerajojen niiltä, jotka ovat olleet tyytymättömiä Suomessa viime vuosina harjoitettuun politiikkaan. Lisäksi hän on ainoa presidenttiehdokas, jolla on korkein mahdollinen akateeminen loppututkinto. Niin kuin oli Urho Kekkosella ja Mauno Koivistollakin.

Keskustan esivaalissa on kysymys valinnasta menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Puolueen 1990-luvun politiikka on tullut tiensä päähän: olemme joutuneet historiamme pitkäaikaisimpaan oppositioon. Nyt on tullut aika muuttaa suuntaa. Sen vuoksi presidentinvaaleihin on lähdettävä mukaan ehdokkaalla, joka voi yltää vaalien toiselle kierrokselle ja kamppailuun sen voitosta.

Tulevissa presidentinvaaleissa ratkeaa, jatkuuko Suomen liittoutumispolitiikka edelleen kohti sotilaallista liittoutumista ja tiivistä EU-liittovaltiota, vai ryhdymmekö jälleen puolustamaan itsenäisyyttämme ja puolueettomuuttamme. Tästä on myös keskustan esivaalissa kysymys.

Junttamiehet yrittävät jälleen vaikuttaa keskustan jäsenistön mielipiteisiin, kuten ennen Jyväskylän EU-puoluekokousta. Omalta osaltani jään odottamaan levollisin mielin esivaalin tulosta: uskon, että tällä kertaa tällaiset yritykset eivät onnistu.

Suomen ja Suomen Keskustan tulevaisuudesta on nyt kysymys.

PETRI NEITTAANMÄKI
Paavo Väyrysen esivaalikampanjan vetäjä,
kansanedustaja
Jyväskylä