Julkaistu Keskisuomalaisessa 14.11.2002.


Radio Keski-Suomen alasajo on estettävä

Radio Keski-Suomi on erittäin suosittu ja kuunneltu radiokanava. Se on palvellut kuuntelijoitaan jo lähes 15 vuoden ajan ammattitaidolla tehdyllä monipuolisella ohjelmatarjonnallaan. Radio Keski-Suomen ohjelmat tavoittavat Keski-Suomessa päivittäin yli 100.000 kuuntelijaa ja koko joukon myös naapurimaakunnissa, joihin sen lähetykset kantavat hyvin.

Radio Keski-Suomi on ollut myös tärkeä yhteistyökumppani Jyväskylän yliopiston journalistikoulutuksessa, koska se on pystynyt tarjoamaan harjoittelupaikan alan opiskelijoille. Yhteistyö on tuottanut korkeatasoisia ammattilaisia, joilla on ollut eri medioissa kova kysyntä.

Yleisradio on rahapulaansa vedoten supistamassa Radio Keski-Suomen ohjelma-ajan lähes puoleen nykyisestä. Vuosittaista noin 5400 tunnin ohjelma-aikaa on kaavailtu supistettavaksi peräti 2500:lla tunnilla. Toteutuessaan tämä merkitsisi ilta- ja sunnuntai-ohjelmien sekä erittäin suosittujen iltaohjelmien, mm. nykymuotoisten jääkiekkoselostusten, loppumista.

Säästötoimenpiteiden taustalla on nähtävissä maan hallituksen, erityisesti sen liikenne- ja viestintäministeriön, sekä YLE:n johdon kuningashanke, digi-tv. Sitä on ajettu pakkomielteen omaisesti kustannuksista piittaamatta liikkeelle, vaikka sen vaatima teknologia ei ole vastaanottimien osalta lähelläkään valmis.

Digi-lähetykset menevät tällä hetkellä kirjaimellisesti taivaan tuuliin, koska kansalaisilla ei ole, eikä heille myöskään näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa tule, vastaanottimia, jotka mahdollistaisivat digi-lähetysten katsomisen. Perinteisten lähetysten lopettaminen jo vuonna 2006 merkitsisi kotitalouksille suuria taloudellisia investointeja, joihin monilla ei ole halukkuutta tai varaa.

Samanaikaisesti, kun digi-tv kuluttaa YLE:n taloudellisia voimavaroja kohtuuttomasti, maassamme ainutlaatuisen radiokonseptin, Radio Keski-Suomen, romuttaminen ollaan toteuttamassa vaivaisen 350.000 euron vuosittaisen säästön vuoksi. Säästö olisi siis vain 3,5 euroa kuuntelijaa kohti.

Meillä Keski-Suomessa asuvilla veronmaksajilla on oikeus omaan radio-ohjelmatuotantoon veromarkoilla ylläpidettävän YLE:n toimesta. Miksi meidät yritetään pakottaa kuuntelemaan yhä enemmän Helsingissä tuotettuja ohjelmia?

YLE:n tuleekin viipymättä perua seurauksiltaan harkitsematon ja vahingollinen päätös. Radio Keski-Suomen ohjelma-aika on säilytettävä nykyisessä laajuudessaan myös tulevaisuudessa.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.