Julkaistu Keski-Suomi -lehdessä 12.6.1997.


Keskusta vastustaa Emua

Tuoreimman Eurobarometrin mukaan suomalaiset ovat koko Euroopan Emu-kriittisimpiä. Vain 29% suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Emuun, jäsenyyttä vastustaa 56%.

Keskustan osalta luvut ovat vieläkin selvemmät. MTV:n keskustan piiritoimikuntien jäsenille tekemän kyselyn mukaan vain 5% vastanneista haluaisi viedä Suomen ensimmäisten maiden joukossa Emuun. Peräti 88% vastanneista ei halunnut Suomen liittyvän Emuun ainakaan ensimmäisten maiden joukossa.

Kun lukemat ovat näin selvät, voi vain ihmetellä sitä jääräpäisyyttä, jolla pääministeri Paavo Lipponen ja valtionvarainministeri Sauli Niinistö runnovat Suomea mukaan Emuun ja vieläpä ensimmäisten maiden joukossa.

Tähän runnomiseen on yhtynyt myös tasavallan presidentti Martti Ahtisaari. Kaikille heille yhteistä on se, että he vastustavat kansanäänestyksen järjestämistä Emusta, koska pelkäävät, että kansalaisten mielipidetutkimuksissa ilmaisema tahto muuttuisi konkreettisiksi luvuiksi kansanäänestyksessä.

Ahtisaari näyttääkin unohtaneen täysin yhden keskeisistä vaalilupauksistaan, jossa hän ilmoitti vastustavansa Suomen markasta luopumista. On outoa, ettei Ahtisaari halua nyt kysyä äänestäjiltään mielipidettä kansanäänestyksessä omille Emu-linjauksilleen, vaikka on ilmoittanut, ettei hänen valtaoikeuksiaan voida kaventaa kysymättä asiaa ensin hänen äänestäjiltään. Ahtisaaren toiminnassa on havaittavissa selkeä ristiriita.

Entä vasemmistoliitto?

Puolueen puheenjohtaja Claes Andersson on ilmoittanut puolueensa lähtevän hallituksesta vain ”hänen kuolleen ruumiinsa ylitse”. Anderssonin lausunto on omituinen. Mitähän vasemmistoliiton jäsenet mahtavat ajatella äänestäessään puolueen Emu-jäsenäänestyksessä? Tai viitsivätkö jäsenet lähteä edes uurnille, kun puolueen puheenjohtaja on jo ennalta ilmoittanut, ettei äänestyksen tuloksella ole mitään merkitystä.

Anderssonin lausunto yhdistettynä Lipposen, Niinistön ja Ahtisaaren jyräämislinjaan Emu-kysymyksessä murentavat entisestään koko poliittisen järjestelmämme uskottavuutta. Mihin kansalaiset voivat enää luottaa? Onko meillä enää demokratiaa?

Keskustan tehtävä ja lähitulevaisuuden suurin haaste onkin kyetä esiintymään aidosti kansanvaltaisena puolueena. Kansalaisten enemmistö on Emua vastaan. He tarvitsevat kanavan mielipiteidensä esilletuomiseen.

Keskustan kanta Emuun on selvä. Me emme kannata Suomen Emu-jäsenyyttä tilanteessa, jossa ainakin Ruotsi on jäämässä rahaliiton ulkopuolelle. Suurin tehtävämme on nyt saada myös muut puolueet ymmärtämään, ettei rahaliitto ole hyväksi Suomelle eikä koko Euroopalle nykyisen kaltaisessa tilanteessa. Suomen kansa on puolellamme tässä ”taistelussa”.

Odottamatonta veto-apua tässä väännössä voimme saada myös Ranskan vaalit voittaneelta vasemmistolta. Perinteisen vahvan D-markan Saksa ei suostune Ranskan vasemmiston vaatimuksiin Emu-kriteerien höllentämisestä. Ja rahaliitto taas ei käynnisty ilman Ranskaa. Emulle voidaan joutua ottamaan aikalisä, joka voi merkitä koko Emu-hankkeen hautaamista. Tämä olisi koko Euroopalle onneksi.

PETRI NEITTAANMÄKI
varapuheenjohtaja
Keskustan Keski-Suomen piiri


Palautetta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen: petrin@jyu.fi