Julkaistu Sampo -lehdessä 15.4.1999 ja Wesmanni -lehdessä 17.4.1999.


Uusin voimin uudelle oppositiokaudelle

Eduskuntavaalien tulokset selvisivät sunnuntai-iltana 21. maaliskuuta.

Vaalien suurimmaksi puolueeksi nousi SDP, joka sai yhteensä 51 kansanedustajan paikkaa. Keskusta sai 48 paikkaa, kokoomus 46, vasemmistoliitto 20, RKP 12, vihreät 11, SKL 10, sekä perussuomalaiset ja remonttiryhmä, molemmat yhden paikan.

Lipposen johtama sateenkaarihallitus menetti vaaleissa ainoastaan 4 paikkaa, ja se sai uuteen eduskuntaan yhteensä 140 kansanedustajaa. Oppositiopuolueista keskusta voitti 4 ja SKL 3 paikkaa.

Jo vaali-iltana oli ilmeisen selvää, että Lipposen hallitus jatkaa myös seuraavan nelivuotiskauden. Näin kävikin.

* * *

Eduskuntatyö alkoi reilun viikon kuluttua vaaleista, maanantaina 29.3. Hallitustunnustelut alkoivat välittömästi.

Keskusta pyrki ensisijaisesti hallitusyhteistyöhön sosialidemokraattien kanssa. Toissijaisesti tarkasteltiin mahdollisuutta porvarihallituksen muodostamiseksi.

Tiistaina 30. maaliskuuta käytiin eduskunnan puhemiehistön vaali.

Keskusta tarjosi eduskunnan puhemieheksi puolueen puheenjohtajaa Esko Ahoa, koska keskusta oli uuden eduskunnan toiseksi suurin puolue, ja koska SDP:n Paavo Lipponen ei voinut pääministerin tehtävänsä vuoksi ottaa tätä paikkaa vastaan. SDP ei tätä kuitenkaan hyväksyt, vaan halusi pitää tämän paikan hallitusneuvotteluiden ajan omissa käsissään. SDP tarjosi tälle paikalle Jukka Mikkolaa.

Tämän jälkeen selvitettiin, olisiko kokoomus valmis tukemaan keskustan ehdokasta puhemieheksi, koska keskusta oli näistä kahdesta oikeistopuolueesta suurempi. Kokoomukselle tämä ei käynyt, mutta sille yhteistyö keskustan kanssa olisi käynyt siinä tapauksessa, että puhemieheksi olisi valittu Riitta Uosukainen.

Varsinaisessa äänestyksessä kokoomus tuki SDP:n Jukka Mikkolaa eduskunnan puhemieheksi, joka tulikin suoraan valituksi. Esko Aho vetäytyi kilvasta jo ennen äänestystä, koska sen lopputulos oli ennalta tiedossa. Keskusta tarjosi Sirkka-Liisa Anttilaa ensin puhemieheksi, ja sitten 1. varapuhemieheksi, joista jälkimmäiseen hän tulikin valituksi. 2. varapuhemieheksi valittiin kokoomuksen Riitta Uosukainen.

Näiden äänestysten jälkeen itselleni kävi lopullisesti selväksi, että SDP ja kokoomus muodostavat myös uuden hallituksen rungon, ja keskustalle koittaisi jälleen oppositiotaival.

Kun uusi hallitus on virallisesti nimetty, puhemiehen paikka siirtyy kokoomukselle, ja vastaavasti 2. varapuhemiehen paikka SDP:lle.

* * *

Keskusta olisi voinut nousta hallitukseen ja murtaa sateenkaarihallituksen pohjan vain mahtavan vaalivoiton ja Suomen suurimman puolueen aseman kautta.

Valitettavasti emme saavuttaneet valtakunnallisesti näissä vaaleissa tällaista "veret seisauttavaa" vaalivoittoa, kuten vuoden 1991 eduskuntavaaleissa, vaikka Keski-Suomessa keskusta saikin unelmatuloksen saamalla yhteensä neljä kansanedustajaa.

Edessämme on jälleen oppositiotaival. Nyt on mielestäni aika keskustella siitä, millaista oppositiopolitiikkaa keskustan tulisi tulevalla oppositiokaudella harjoittaa, ja analysoida myös niitä virheitä, joita edellisellä oppositiokaudella tehtiin.

Mielestäni keskustan tulisi palata juurilleen, ja aloittaa nyt järjestelmällinen neljän vuoden työ, jonka aikana puolueen perinteisiä kannatusalueita pyritään entisestään vahvistamaan, ja saamaan samaan aikaan uusia kannattajia alueilta, joissa kannatuksemme on nyt alhainen.

Lähiaikoina järjestetään jälleen tukullinen vaaleja. Tämän vuoden kesäkuussa Euroopan parlamentin vaalit, ensi vuoden tammikuussa presidentinvaalit ja syksyllä 2000 kunnallisvaalit.

Keskustan ylimääräinen puoluekokous kokoontuu tämän vuoden syksyllä Helsinkiin nimeämään puolueen presidenttiehdokkaan. Puoluekokousta edeltää esivaali, jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi.

Presidentinvaaleja seuraa keskustan Kuopion puoluekokous kesäkuussa 2000. Viimeistään siellä tulee myös puolueen johtoa uudistaa. Muutoin emme voi uskottavasti rakentaa puolueellemme uutta imagoa ja nostaa kannatustamme.

Kiitokset vielä tässä kaikille äänestäjilleni, ja hyvää kesän odotusta!

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja
Jyväskylä