Puhe Suomen Keskustan puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa Helsingissä 14.4.2003. Julkaisuvapaa.


Sinivihreä hallitus olisi ollut parempi vaihtoehto

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän jäsenet!

Olemme kokoontuneet tänne Ostrobotnian juhlakerrokseen päättämään osallistumisestamme hallitusvastuuseen saavutetun neuvottelutuloksen perusteella. Käsillä olevat vaihtoehdot ovat mukaanmeno Anneli Jäätteenmäen johtamaan hallitukseen tai jääminen sen ulkopuolelle.

Vielä muutama viikko sitten tarjolla oli useampia vaihtoehtoja.

Keskusta oli vaalien suurin voittaja niin äänimäärällä kuin eduskuntapaikoillakin mitaten. Vaalien voittajana olimme avainasemassa siitä päätettäessä, minkä puolueiden kanssa lähdemme neuvottelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

Mielestäni keskustan olisi tullut ryhtyä muodostamaan uutta hallitusta vuoden 1991 pohjalle täydennettynä mahdollisesti Vihreällä liitolla. Tällä hallituspohjalla olisi ollut takanaan 125 kansanedustajaa eli 8 enemmän kuin nyt syntymässä olevalla hallituksella.

Sinivihreässä hallituksessa keskusta olisi ollut kiistattomasti johtava hallituspuolue. Olisimme voineet käydä päättäväisesti puolustamaan omia tavoitteitamme ja uudistamaan myös rakenteellisesti suomalaista yhteiskuntaa.

Sinivihreä hallituspohja olisi heijastunut keskustan kannalta myönteisesti myös ministerien salkkujen jakoon. Punamultahallituksessa keskustan on tyytyminen kolmeen sektoriministeriön ykköspaikkaan, kun Sdp:llä niitä on peräti kahdeksan: valtiovarainministeriö, ulkoministeriö, opetusministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työministeriö, oikeusministeriö sekä sisäministeriö. Lisäksi Rkp:lle annettiin toisen valtiovarainministerin salkku.

Pidän syntynyttä paikkajakoa vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi nousseelle keskustalle kohtuuttomana, sillä sinänsä tyydyttävältä vaikuttavan hallitusohjelman toteuttamista johtavat nimenomaan sosialidemokraattien käsiin tulevat sektoriministeriöt.

Hyvät puoluevaltuuskunnan jäsenet!

Kun olen näin tyytymätön syntymässä olevaan hallitusratkaisuun, olisi tietysti luonnollista, että esittäisin käsillä olevan ratkaisun hylkäämistä. En sitä kuitenkaan tee, sillä tässä vaiheessa hallitukseen menon vaihtoehto olisi todennäköinen jääminen oppositioon. Monien mielestä tämä vaihtoehto olisi vielä huonompi.

Syntymässä olevassa tilanteessa hallitukseen valittavilla keskustaministereillä on kova työ puolustaa puoluekokouksessa linjaamiamme yhteisiä tavoitteita. Uskon, että meidän kaikkien tuella he siinä kuitenkin tyydyttävästi onnistuvat.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.