Puhe NKL:n Keski-Suomen piirin vuosikokouksessa Jyväskylässä 15.3.1997. Julkaisuvapaa klo 17. Julkaistu Keskisuomalaisessa 16.3.1997 ja Suomenmaassa 18.3.1997.


Puoluekokouksen ajankohdasta syntymässä riita

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho ja puoluesihteeri Pekka Perttula eivät ole halunneet ottaa kantaa keskustan ylimääräisen puoluekokouksen tarkkaan ajankohtaan. Perttulan lausunnoista on saanut kuitenkin sen kuvan, että puoluekokous on tarkoitus järjestää vasta marraskuun loppupuolella puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä Turussa.

Jos puoluekokouksen järjestämistä viivytellään marraskuun loppupuolelle, tarkoittaa se käytännössä sitä, että keskusta antaa puolueena täyden tukensa hallituksen Emu-valmisteluille ja Emun toteutuminen varmistuu. Tällöin keskustan Emu-myönteinen puoluejohto pääsee sanomaan, ettei keskusta voi asettua vastustamaan Emua, koska se menettäisi hallituskelpoisuutensa. Hallituksen ulkopuolella keskusta taas ei voi vaikuttaa siihen, miten maakuntien asiaa ajetaan Emu-Suomessa, tultaisiin sanomaan.

Marraskuun loppupuolella järjestettävä puoluekokous ei ottaisi siis enää kantaa Suomen liittymiseen Emuun, vaan toteaisi vain Emuun liittyvän Suomen kannalta ongelmallisia asioita ja esittelisi keskustan toimintastrategian Emussa.

Tätä taustaa vasten pidänkin omituisena sitä, että Keski-Suomen kansanedustaja Mauri Pekkarinen asettui eilisessä piiritoimikunnan kokouksessa vastustamaan piirin työvaliokunnan kokoukselle esittelemää kannanottoa, jossa esitettiin keskustan puoluekokouksen järjestämistä kesäkuussa. Pekkarinen ilmoitti vastustavansa sekä Suomen liittymistä Emuun ensimmäisten joukossa että puoluekokouksen järjestämistä kesäkuussa. Ihmettelen Pekkarisen logiikkaa.

Mikäli keskusta haluaa täysipainoisesti vaikuttaa tähän itsenäisen Suomen tärkeimpään ratkaisuun, sen on otettava puolueena kantaa itse asiaan. Olen Esko Ahon kanssa samaa mieltä siitä, ettei puoluekokouksen ajankohta ole riidan aihe. Sellainen siitä kuitenkin syntyy, jos puoluejohto yrittää viivyttää keskustan kannan määrittämistä aivan vuoden loppuun. Tämän vuoksi olisikin parasta, että huhtikuun alussa järjestettävä puoluehallituksen kokous päättäisi ylimääräisen puoluekokouksen ajankohdasta. Paras ajankohta kokoukselle olisi alkukesä.

PETRI NEITTAANMÄKI
varapuheenjohtaja
Keskustan Keski-Suomen piiri


Palautetta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen: petrin@jyu.fi