Tiedote, Helsinki 16.6.2004. Julkaisuvapaa klo 6.00.


Tohtori Olli Rehn Suomen EU-komissaariksi

Suomen tuleva komissaarivalinta on kansallisesti merkittävä ratkaisu. Suomen ensimmäinen komissaari valittiin tehtäväänsä vuonna 1994. Valittu oli henkilö, jonka sopivuutta perusteltiin sekä hänen virkamies- että poliittisella taustallaan. Valituksi tuli Suomen tuolloinen EU-suurlähettiläs Erkki Liikanen. Valinnan teki tasavallan presidentti Martti Ahtisaari, joka sivuutti tuolloisen Esko Ahon johtaman porvarihallituksen äänestyspäätöksellä esittämän Esko Ollilan valinnan.

Ruotsin pääministeri Göran Persson totesi taannoin, että uuden EU-komission johtoon tulisi saada ennen kaikkea korkeatasoinen virkamiestaustainen henkilö. Monet muut vaikuttajatahot ovat olleet hänen kanssaan samaa mieltä. Komission puheenjohtajan kelpoisuusehtoihin kuuluu tärkeimpänä ominaisuutena virkamiesosaaminen yhdistettynä sopivaan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen kokemukseen. Suomen hallitus on tarjonnut tähän tehtävään puhemies Paavo Lipposta.

Viime sunnuntain eurovaalien perusteella komission uusi puheenjohtaja valittaneen kuitenkin konservatiivien tai liberaalien joukosta - tämän myös ulkoministeri Erkki Tuomioja on vahvistanut. Mielestämme Suomen sosialidemokraateilla ei ole tämän jälkeen mitään erityisoikeutta vaatia rivikomissaarin paikan säilyttämistä itsellään.

Keskusta on johtava hallituspuolue, jonka riveistä löytyy sopivia, ja päteviä, ehdokkaita kaikkiin tehtäviin - myös komission jäseneksi. Keskusta on tällä vaalikaudella tukenut sosialidemokraattia jo viiteen merkittävään virkaan; ulkoministeriön valtiosihteeriksi, sisäministeriön kansliapäälliköksi, Suomen YK-suurlähettilääksi, Suomen Akatemian pääjohtajaksi sekä Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Ehdotammekin, että hallitus esittäisi laajasti arvostettua tohtori Olli Rehniä komission uudeksi suomalaisjäseneksi, mikäli Lipposta ei valita komission puheenjohtajaksi. Rehn on toiminut muun muassa kansanedustajana, Euroopan parlamentin jäsenenä, komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkönä sekä nykyisen pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittisena neuvonantajana.

Edellä kerrotuin perustein pidämmekin luonnollisena, ja toimivan hallitusyhteistyön tulevaisuuden kannalta jopa välttämättömänä, että muut hallituspuolueet huomioivat esittämämme näkökohdat tulevia ratkaisuja tehtäessä.

Suomen Keskustan kansanedustajat:

PETRI NEITTAANMÄKI, Jyväskylä
HANNU TAKKULA, Rovaniemi
LASSE HAUTALA, Kauhajoki
RAUNO KETTUNEN, Iisalmi
PERTTI SALOVAARA, Lempäälä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.