Julkaistu Ilta-Sanomissa, Keskisuomalaisessa ja Suomenmaassa 22.3.1996.


Tv-lupahallintoa on kevennettävä pikaisesti

Jyväskylän Opiskelevat Keskustalaiset (JOK) esittivät (KSML 5.3.) opiskelijoille alennusta tv-lupamaksuun. Ehdotus on hyvä ja kannatettava. Telehallintokeskuksen tiedottaja Anna Jokela kirjoitti (KSML 10.3.) kommentin JOK:in esitykseen: "Tätä mahdollisuutta on kyllä pohdittu, mutta opiskelija-alennuksen käyttöönottaminen lisäisi tuntuvasti tv-lupahallintoa ja sen kustannuksia". Jokelan väite uskomaton, mutta mikäli se pitää paikkansa, se osoittaa että Telehallintokeskuksessa pienen ja yksinkertaisen asian hoitaminen vaatii paljon turhaa ja tarpeetonta byrokratiaa sekä kalliita kustannuksia. Tämän kaltainen byrokratia on purettava pikaisesti.

JOK perusteli opiskelijoiden tv-lupa-alennuksen käyttöönottoa muun muassa sillä, että nykyisin moni opiskelija jättää varattomuudessaan korkeat lupamaksut kokonaan maksamatta, mikä aiheuttaa myös Yleisradiolle merkittäviä tulonmenetyksiä. Sanomalehdet ovat jo huomanneet opiskelijoissa potentiaalisen tilaajakunnan ja alentaneet tilaajahintojaan keskimäärin noin 25%, monet vieläkin enemmän, esimerkiksi Kauppalehti 50%. Mikäli lehtien tilaushinnat olisivat opiskelijoille samat, niitä ei tilattaisi lainkaan, vaan lehdet luettaisiin kirjastoissa tai muualla. Lehdet, pankit, VR, Matkahuolto, ravintolat ja muut, jotka ylipäätään antavat opiskelija-alennuksen, eivät ole katsoneet opiskelijakortin tarkastamista ylivoimaiseksi tehtäväksi, kuten ilmeisesti Telehallintokeskus Jokelan mukaan on.

Yleisradion tulisi tehdä esitys tv-lupamaksujen opiskelija-alennuksista ja valtioneuvoston tulisi asiasta pikaisesti päättää. Mikäli mahdollisen opiskelija-alennuksen käyttöönottoa on tarkoitus pitää Telehallintokeskuksessa vielä esillä, tarjoan käyttöönne ilmaisen neuvon. Jakakaa kaikkiin Suomen talouksiin vuosittain kirje, jossa muistutatte tv-lupamaksun olemassaolosta ja kerrotte sen voimassa olevan hinnan. Kirjeen mukana tulevaan pankkisiirtolomakkeeseen tulisi liittää kaksi viitenumeroa: toinen normaalihintaiselle televisioluvalle ja toinen opiskelija-alennetulle televisioluvalle. Televisioluvan voisi maksaa opiskelija-alennettuna esittämällä opiskelijakortin maksaessaan tv-lupamaksua Postiin. Postivirkailija tarkastaisi, onko tv-luvan maksaja opiskelija vai ei. Normaalihintaisen tv-luvan voisi edelleen maksaa nykyisen käytännön mukaisesti.

Viitenumeroiden mukaan kirjautuvia maksusuorituksia olisi Telehallintokeskuksessakin mukava seurata, kun maksettujen televisiolupien määrä tuntuvasti kasvaisi opiskelija-alennuksen myötä.

PETRI NEITTAANMÄKI
yht. yo, Jyväskylä


Palautetta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen: petrin@jyu.fi