Tiedote, Jyväskylä 19.8.2005. Julkaisuvapaa klo 19.


Vanhasen ja Kalliomäen sopimus paha virhe

Pääministerin ja valtiovarainministerin tänään perjantaina tekemä ehdotus jäljellä olevan vaalikauden aikana toteutettaviksi väylähankkeiksi on ehtinyt herättää jo monenlaista keskustelua ja tuntemuksia maakunnissa.

Katson, että pääministeri Vanhanen teki pahan virheen mennessään sopimaan valtiovarainministerin kanssa asiasta vastoin talouspoliittisen ministerivaliokunnan aiemmin hyväksymää kiireellisyysjärjestystä ja keskustan puolue-elinten kantaa. Kiireellisyyslistan ulkopuolelta mukaan tällä vaalikaudella toteutettaviksi hankkeiksi tulisivat Tampereen kehätien toinen vaihe sekä Oulu-Kuusamontie.

Kalliomäen ja Vanhasen sopimus on kaadettava hallituksen budjettiriihessä ja muutettava aiempien päätösten mukaiseksi. Budjettiriihen on päätettävä, että tällä vaalikaudella käynnistetään vielä seuraavat hankkeet: Seinäjoki-Oulu-radan 2. vaihe, Kemin kohta ja sillat, Tampere-Seinäjoki-rata, Kirkkonummi-Kivenlahti, Lusi-Mikkeli, Sepänkylän ohitustie Vaasassa, Lusi-Vaajakoski sekä Savonlinnan keskustan ohitustie.

Nämä maksavat yhteensä 371 miljoonaa euroa. Kun Tampereen ja Oulun hankkeet siirretään aiempien päätösten mukaisesti toteutettavaksi seuraavalle vaalikaudelle, säästetään niistä 82,7 miljoonaa euroa, eli lisärahaa tarvitaan 288,3 miljoonaa euroa. Summa voidaan ottaa helposti valtionyhtiöiden myyntituloista, polttoaineiden hinnannousun tuomasta ennakoitua suuremmasta verokertymästä ja/tai toteuttamalla osa hankkeista ns. elinkaarimallilla.

Kysymyksessä on koko hallituksen politiikan uskottavuus. Maakunnissa on luotettu hallituksen ministereiden ja hallituspuolueiden kansanedustajien lupauksiin siitä, että sovitut hankkeet käynnistyvät tällä vaalikaudella. Jos näin ei käykään, luottamus hallitukseen romahtaa. Tällöin vastuuntuntoisille kansanedustajille ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin äänestää hallitukselle epäluottamusta opposition mahdollisen välikysymyksen yhteydessä.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja (kesk.)
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.