Tiedote, Jyväskylä 1.2.2004. Julkaisuvapaa klo 14.


Sisäministerin esitettävä julkinen anteeksipyyntö Alpo Rusille

Sisäministeri Kari Rajamäki antoi 13.12.2003 Ilta-Sanomille haastattelun, joka oli otsikoitu "Sisäministeri syyttää (Alpo) Rusia tutkimusten vaikeuttamisesta".

Haastattelussa Rajamäki väitti perättömästi ns. korttitiedon merkityksestä ja jätti kertomatta, että esitutkinta osoitti Alpo Rusista laaditun kortin syntyneen vain sen johdosta, että hän oli Jukka Rusin nuorempi veli. Kortti ei ollut näyttö mistään moitittavasta. Tämän ovat vahvistaneet saksalaiset asiantuntijat ja entisen Itä-Saksan Stasin virkailijat suojelupoliisille.

Ministeri Rajamäki vihjaa Rusin ylläpitäneen yhteyttä myös KGB:hen, jolla hän antaa ymmärtää, että Rusi olisi toiminut moitittavasti. Esitutkinta osoittaa, että Rusi oli raportoinut asianmukaisesti yhteydenpidosta, jota hänen silloinen esimiehensä oli kehottanut ylläpitämään neuvostodiplomaatin kanssa. Tämä kaikki käy ilmi esitutkintamateriaalista.

Ministeri Rajamäki viittasi haastattelussa myös siihen, että ulkoministeriön asiakirjoja alkoi liikkua vuodesta 1973, "jolloin eräs henkilö tuli ulkoministeriön palvelukseen". Rajamäki jätti kertomatta, että esitutkinnassa on selvitetty Jukka Rusin siirtyneen SMKL:n palvelukseen alkuvuodesta 1973. Ulkoministeriö lähetti sinne kauppapolitiikkaa käsittelevää ja muutakin aineistoa, jota Jukka Rusi on myöntänyt luovuttaneensa Itä-Saksan edustajille.

Esitutkinnassa todistajina Supon kuulemat kaikki entisen Itä-Saksan edustajat ovat vahvistaneet saaneensa asiakirja-aineiston vain Jukka Rusilta, ei Alpo Rusilta. He myös vahvistivat esitutkinnassa, ettei Alpo Rusi ole ollut yhteistoiminnassa Stasin kanssa. Jukka Rusi on koko ajan toistanut, ettei hän ole saanut veljeltään saatikka ottanut häneltä ainuttakaan asiakirjaa.

Ministeri Rajamäki väitti myös Alpo Rusin vaikeuttaneen tutkimuksia muuttamalla kertomuksia tutkinnan aikana. Tämäkin väite on asiaton. Alpo Rusi joutui perehtymään yli 30 vuoden takaisiin asioihin oman arkistonsa ja henkilökohtaisen kirjeenvaihtonsa perusteella. Hänen esimiehensä tuolta ajalta ovat jo pääosin kuolleet.

Jatkokuulusteluissa Alpo Rusi pystyi täsmentämään kertomaansa. Tämä auttoi, ei vaikeuttanut tutkintaa. Sen sijaan Supon tutkinnan hitaus vaikeutti Alpo Rusin elämää monin tavoin ja aiheutti muun muassa hänen luopumisensa eduskuntavaaliehdokkuudesta.

Suomen perustuslaki takaa kansalaistensa kunnian (10 §). Alpo Rusi on todettu syyttäjän päätöksellä syyttömäksi häntä koskeviin vakoiluepäilyksiin. Sisäministerin haastattelu jälkisyyllisti vahvasti Alpo Rusia ja polki näin perustuslakiin kirjattua kansalaisoikeutta.

Kansalaisena ja kansanedustajana vaadin edellä olevan perusteella, että sisäministeri Kari Rajamäki esittää ulkoasiainneuvos Alpo Rusille julkisen anteeksipyynnön Ilta-Sanomille antamiensa lausuntojen johdosta.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.