Julkaistu Suomenmaassa 3.9.1999, Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa 4.9.1999, Keskisuomalaisessa 7.9.1999.


Esivaali on linjavaali

Esko Aho totesi 31.8. järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että Suomen Keskustan "Esivaalilla ei ole mitään puolueen sisäisen linjavaalin luonnetta. Siinä ei ratkaista keskustan poliittista linjaa. Ne ratkaisut tehdään aikanaan puoluekokouksessa, jossa valitaan puoluejohto."

Olen tästä Esko Ahon lausunnosta sekä samaa että eri mieltä.

Eri mieltä olen siitä, että syyskuun 11. päivänä järjestettävä esivaali ei olisi linjavaali. Se nimittäin on mielestäni sitä erityisesti kahdesta syystä.

Suomen Keskustalla ja sen presidenttiehdokkaalla tulee olla selkeä linja, jota ne tarjoavat Suomen kansan punnittavaksi ensi talven presidentinvaaleissa. Ja nimenomaan esivaalissa ratkaistaan se, kumman esivaaliehdokkaan, Ahon vai Väyrysen poliittiselle linjalle keskustan jäsenistö haluaa puolueen asettuvan - millä linjalla puolueväki uskoo keskustan ehdokkaan parhaiten pääsevän vaalien toisella kierrokselle ja kamppailuun sen voitosta.

Oma arvioni on se, että tässä tilanteessa keskustan "ykkösketjun ehdokkaista" vain Paavo Väyrysellä on mahdollisuudet päästä presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Monet isänmaalliset kansalaispiirit näyttävät toivovan, että presidentinvaaleihin tulisi ehdokkaaksi edes yksi henkilö, joka tarjoaisi vaihtoehdon Suomessa 1990-luvulla harjoitetulle politiikalle. Tämän vuoksi arvioin, että jos Paavo Väyrynen on Suomen Keskustan ehdokas, hän pääsee presidentinvaalien toiselle kierrokselle kamppailemaan sen voitosta.

Uskon vakaasti, että Väyrynen voisi voittaa toisella kierroksella kenet tahansa. Vasemmisto ei tulisi missään tilanteessa äänestämään tasavallan presidentiksi ruotsinkielistä äärioikeistolaista, joka kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Toisaalta vasemmistolaisen ehdokkaan ollessa mukana toisella kierroksella, oikeisto ryhmittyisi ei-sosialistisen ehdokkaan taakse.

Molemmissa edellä kuvatuissa asetelmissa presidentiksi valittaisiin siis poliittisesta keskustasta mies, joka on aina puolustanut Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, jota kannattaa tuoreimpien mielipidetutkimustenkin mukaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista.

Mutta kuten sanottua, ennen presidentinvaalien toista kierrosta järjestetään ensimmäinen kierros. Sitä ajatellen on välttämätöntä, että keskustan ehdokkaaksi valitaan Paavo Väyrynen.

Siitä olen Esko Ahon kanssa samaa mieltä, että ratkaisut puolueen linjasta tehdään puoluekokouksessa, mutta sen tulee tapahtuu jo siinä ylimääräisessä kokouksessa, joka on kutsuttu koolle Helsinkiin 8. lokakuuta.

Uudelle vuosituhannelle on siirryttävä ohjelmalla, jolla puolue ja sen presidenttiehdokas voivat lähteä tosissaan tavoittelemaan voittoa tulevissa presidentinvaaleissa.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja
Jyväskylä