Tiedote 21.12.2008. Julkaisuvapaa.


Matti Vanhanen keskustan eurovaaliveturiksi

Suomen Keskusta on vaikeassa tilanteessa. Viisi ja puoli vuotta kestänyt hallitusvastuu on verottanut puolueen kannatusta siinä määrin, että tuoreimman kannatustutkimuksen (HS 21.12.2008) mukaan puolue on matkalla takaisin keskisuurten puolueiden sarjaan.

Kannatuksella mitaten, keskusta on hävinnyt hallitusvastuunsa aikana kaikki edelliset vaalit. Pääministeri Matti Vanhanen on hoitanut työnsä hyvin, mutta liian "virkamiesmäisesti" - intohimo puolueen kannalta tärkeiden tavoitteiden puolesta on puuttunut. Politiikassa näin ei voi olla, jos haluaa menestyä. Suunnanmuutos on saatava aikaan nopeasti. On aika tulla, on aika johtaa ja on aika mennä.

Keskustan seuraava sääntömääräinen puoluekokous järjestetään vasta kesällä 2010. Puolueen uudistumisen näkökulmasta siihen on aivan liian pitkä aika. Ensi kesänä järjestetään Euroopan parlamentin vaalit, jotka voisivat tarjota mahdollisuuden puolueen kannalta syntyneen vaikean tilanteen korjaamiseen.

Kun puolueen aiemmat ääniharavat Paavo Väyrynen, hänen tilalleen tullut Samuli Pohjamo, ja Kyösti Virrankoski eivät ole enää asettumassa ehdokkaaksi, näyttää melko varmalta, että keskusta tulee häviämään myös tulevat eurovaalit. Siitä seuraisi ainakin yhden edustajapaikan menettäminen, kun Suomen paikkamäärä vähentyy muutoinkin yhdellä.

Jotta uhkaava vaalitappio voitaisiin välttää, keskustan ehdokasjoukko tarvitsee Anneli Jäätteenmäen ja Hannu Takkulan rinnalle todella kovan luokan nimiä. Äskettäisessä puoluevaltuuskunnan kokouksessa jätettiin avoimeksi vielä yhdeksän ehdokaspaikkaa.

Matti Vanhanen tekisi puolueelleen suuren palveluksen, jos hän ilmoittaisi vuoden vaihteen jälkeen asettuvansa keskustan eurovaaliehdokkaaksi ja olevansa valmis luopumaan puolueen puheenjohtajan ja pääministerin tehtävistä, mikäli tulee valituksi. Koska Vanhasen läpimeno olisi käytännössä varmaa, puolue voisi käynnistää heti ylimääräisen puoluekokouksen valmistelut kesä-heinäkuulle 2009. Uusi Euroopan parlamentti aloittaa työnsä heinäkuussa.

Kun keskustalle valittaisiin uusi puheenjohtaja, joka ryhtyisi vetämään myös hallitusta jo ensi kesänä, puolueen ilme uudistuisi ja hallitustyöskentelyyn tulisi uutta pontta. Tämä heijastuisi nopeasti myönteisesti puolueen kannatuskehitykseen. Tätä kautta puolueen tavoite jatkaa maan asioiden ajamista hallitusvastuussa myös kevään 2011 eduskuntavaalien jälkeen tulisi huomattavasti realistisemmalle pohjalle.

PETRI NEITTAANMÄKI
yhteiskuntatieteiden maisteri
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.