Julkaistu Keskisuomalaisessa 24.7.2002.


Jyväskylän MM-rallin puolesta taisteltava

Keskisuomalaisessa on käsitelty viime päivinä ansiokkaasti MM-rallin isäntäkaupunkikuvioita. Lähipäivinä ratkaistaan, onko MM-rallin pitopaikka vuonna 2003 Jyväskylä vai Tampere.

Jyväskylän Suurajot - The Rally of Thousand Lakes, joka on myöhemmin saanut Neste-rallin nimen, on jyväskyläläinen tuote, brandi. Valitettavasti tuotteen hallintaoikeus on monien valitettavien seikkojen johdosta luisunut pois jyväskyläläisten käsistä. Asian tilan ovat sanelleet pääasiassa kaupalliset tekijät.

Väite, jonka mukaan Jyvässeudulla olisi majoituskapasiteettipula, on päättäväisesti torjuttava. Vaikka hotellikapasiteetin merkittävä lisärakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, Jyvässeudulta löytyy muutoinkin riittävästi hotellitasoista majoitusta.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalla (JYY) on Kortepohjassa, ja Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöllä (KOAS) eri puolilla kaupunkia, tuhansia huoneita, jotka ovat elokuussa pääosin tyhjillään. Kun puolet niistä otetaan pikaisesti käyttöön, on rallien majoitusongelma välittömästi ratkaistu. Myös matkailuautoja ja asuntovaunuja voidaan organisoida rallivieraiden käyttöön 2-3 kertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Vertailun vuoksi on todettava, ettei Monacossakaan ole riittävästi hotellitasoista majoituskapasiteettia, mutta Monte Carlon MM-rallin pääpaikka on kuitenkin Monaco, eikä esimerkiksi Pariisi. Myös rallin katsojat tulevat ralliin muualta kuin Monacosta, ja myös majoittuvat muualla.

Tampereen talousalueella on enemmän asukkaita kuin Jyvässeudulla, joten myös rallireitin varrella saattaisi olla enemmän katsojia - tai sitten ei. Tampereelta puuttuu kokemus ja perinne pikataipaleiden järjestämisestä.

Keski-Suomi on rallimaailman kiistaton keskus - tuhansien järvien rallin ainoa oikea pitopaikka. Jos MM-rallin säilyttämiseksi Jyväskylässä on välttämätöntä lisätä kaupungin majoituskapasiteettia, toteutettakoon se eri intressiryhmien toivomukset huomioon ottaen.

Tämä onnistuisi mielestäni parhaiten esimerkiksi rakentamalla Lutakkoon pari uutta opiskelija-asuntolaa sillä edellytyksellä, että ne olisivat aina rallien aikaan vieraiden käytössä. Samalla tulisi hoidetuksi kerralla kuntoon Lutakkoon rakenteilla olevan ammattikorkeakoulun IT-instituutin opiskelijoiden ja Lutakossa toimivissa IT-alan yrityksissä työskentelevien nuorten majoitustarpeet.

Uudet opiskelija-asuntolat olisivat siis käytössä sataprosenttisesti ympärivuotisesti, toisin kuin uudet hotellit!

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä