Tiedote, Jyväskylä/Helsinki 23.1.2002. Julkaisuvapaa klo 9.


Esko Aho eduskunnan varapuhemieheksi

Suomen Keskustaa vuodesta 1990 johtanut Esko Aho ilmoitti äskettäin luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta kesäkuussa järjestettävässä Hämeenlinnan puoluekokouksessa. Aho ilmoitti samalla jatkavansa kansanedustajana ainakin tämän vaalikauden loppuun.

Ahon päätös luopua puolueen puheenjohtajuudesta tervehdytti toivotulla tavalla puolueen sisäistä ilmapiiriä. Vaikka pidämmekin tätä taustaa vasten Ahon päätöstä oikeana, on samalla kuitenkin muistettava, että hänellä on edelleen paljon kannattajia niin keskustassa kuin laajemminkin yhteiskunnassamme. Siksi pidämmekin tärkeänä, että pääministerinä toimineen Ahon asiantuntemusta voitaisiin hyödyntää myös Hämeenlinnan puoluekokouksen jälkeen.

Kun keskusta on oppositiossa, on näköpiirissä kuitenkin tilanne, ettei puolueella ole tarjota Aholle normaalia valiokuntatyöskentelyä haastavampia tehtäviä. Tässä tilanteessa pitäisimmekin luontevimpana ratkaisuna, että Aho valittaisiin keskustan ehdokkaana eduskunnan varapuhemieheksi 4. helmikuuta, jolloin toimitetaan puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit.

Eduskunnan varapuhemiehenä Aholle tarjoutuisi rivikansanedustajuutta paremmat mahdollisuudet osallistua aktiivisesti keskusteluun niistä yhteiskunnan kipupisteistä, joihin hän on pyrkinyt kiinnittämään huomiota. Samalla Aho saisi hyvän lähtöasetelman harkinnalle lähteä vielä uudelleen ehdokkaaksi Helsingin vaalipiiristä vuoden 2003 eduskuntavaaleissa.

Jos Aho valitaan eduskunnan varapuhemieheksi, vuosina 1996-1999 Euroopan parlamentin jäsenenä kokemusta hankkinut nykyinen varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila tulisi mielestämme valita Ahon tilalle EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtajaksi.

Toivomme, että asianomaiset ja eduskuntaryhmä harkitsisivat vakavasti edellä esitettyä.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä

SAMI SULKKO
puheenjohtaja
Nuoren Keskustan Liitto