Julkaistu Karjalan Maassa ja Lallissa 27.1.2000, Keskisuomalaisessa 27.1.2000 ja Pohjolan Sanomissa 29.1.2000.


Vaalien lopputulos edelleen avoin

Viime aikoina on julkistettu useita mielipidetutkimuksia, joiden mukaan Tarja Halonen voittaisi Esko Ahon selvästi, jos presidentinvaalien toinen kierros järjestettäisiin nyt.

Kansalaisille on saattanut muodostua näiden tutkimustulosten valossa se käsitys, että vaalien lopputulos alkaisi olla jo selvä. Tätä käsitystä ei ole ainakaan vähentänyt se tapa, jolla muutamien lehtien pääkirjoitukset ovat tulkinneet tuoreita tutkimustuloksia.

Näistä syistä on syytä palata kuuden vuoden takaisiin asetelmiin vaalien toisella kierroksella.

Silloin presidentinvaalien ensimmäiseltä kierrokselta etenivät jatkoon Sdp:n Martti Ahtisaari ja Rkp:n Elisabeth Rehn. Rehn pääsi aloittamaan toisen kierroksen kampanjansa selkeässä myötätuulessa, kuten Tarja Halonen nyt. Rehn oli saanut eniten, 26,7 %, ensimmäisen kierroksen varsinaisena vaalipäivänä annetuista äänistä, kun Ahtisaaren oli tyytyminen 24,9 %:iin.

Kuusi vuotta sitten julkistetut, heti ensimmäisen kierroksen jälkeen tehdyt mielipidetutkimukset ennustivat aluksi Rehnin voittavan Ahtisaaren selvästi.

Helsingin Sanomien 19.1. julkaiseman tutkimuksen (Suomen Gallup Oy) mukaan Ahtisaari tulisi saamaan 44 %:n ja Rehn 56 %:n kannatuksen. Tutkimus oli tehty puhelinhaastatteluna 17.1. Vastaajia oli 1002, eli noin tuhat, kuten nytkin tehtävissä mielipidetutkimuksissa.

Vielä 29.1. HS:ssa julkistetussa samassa tutkimuksessa prosentit olivat Rehnin hyväksi 53-47. Tämä tutkimus oli tehty 26.-27.1. myös puhelinhaastatteluna. Vastaajia oli 1005.

Vasta kolme päivää ennen varsinaista vaalipäivää tilanne muuttui Ahtisaaren hyväksi.

HS-gallup ennusti 3.2. Ahtisaaren peittoavan Rehnin prosenttiluvuin 51-49. Tutkimus oli tehty 31.1.-1.2. Vastaajia oli ollut puhelinhaastattelussa 1207.

Kuten tiedämme, vaalin tulos oli sitten vieläkin selvempi, 53,9 %-46,1 %, Ahtisaaren hyväksi.

Mikä tulee siis olla johtopäätöksemme edellä mainittujen lukujen valossa?

Niistä voimme päätellä ainakin sen, että jos Ahon ja Halosen välinen ero alkaa vähitellen kaventua mielipidetutkimuksissa, lopputulos voi vielä kääntyä Ahon voitoksi. Vastaavasti voimme arvioida, että jos Halosen etumatka Ahoon edelleen kasvaa, vaali on käytännössä ratkennut Halosen hyväksi, ellei mitään dramaattista enää tapahdu.

Henkilökohtaisesti pidän ensin mainittua todennäköisempänä vaihtoehtona. Oleellisinta on kuitenkin muistaa, etteivät gallupit valitse presidenttiä.

Lopullinen ratkaisu tapahtuu perustuslainkin mukaan vasta vaaliuurnilla, jossa Suomen kansalaiset käyttävät äänioikeuttaan.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja
Jyväskylä