Tiedote, Helsinki 26.5.2000. Julkaisuvapaa klo 7.00.


Valintojen aika lähestyy

Nuoren Keskustan Liiton Keski-Suomen piiri esitti allekirjoittaneelle huhtikuun alussa pyynnön asettua Suomen Keskustan varapuheenjohtajaehdokkaaksi Kuopion puoluekokouksessa.

Keskustan Keski-Suomen piiri päätti vuosikokouksessaan 8. huhtikuuta päättää kannatuksestaan mahdolliselle ehdokkuudelleni ylimääräisessä piirikokouksessa. Kokous järjestetään vasta tänä iltana Jyväskylässä. Tässä syy ratkaisuni viipymiseen.

Keskusta on tienhaarassa. Olemme olleet oppositiossa vuoden 1995 eduskuntavaaleista lähtien. Viime vuosien keskustapolitiikka ei ole ollut kaikilta osiltaan onnistunutta. Esimerkiksi vuoden 1999 eduskuntavaaleissa jouduimme puolustuskannalle, vaikka asetelman olisi pitänyt olla päinvastainen - tässä yksi syy siihen, miksi oppositiokautemme jatkuu edelleen.

Vaalien jälkeenkin oppositiopolitiikka on ollut välillä hampaatonta: erityisesti EU-kysymyksissä Mauno Koiviston ääni on kuulunut kriittisempänä kuin johtavan oppositiopuolueen!

Vuoden 2003 eduskuntavaaleihin käytäessä keskustalla voi olla vain yksi päämäärä: nouseminen takaisin Suomen suurimmaksi puolueeksi ja pääseminen sitä kautta takaisin päähallitusvastuuseen. Kuopiossa tehtävien poliittisten linjaustemme ja henkilövalintojemme tulee olla sellaisia, että saavutamme niiden avulla tämän aseman.

Seppo Kääriäinen ilmoitti viime torstaina tekevänsä tilaa keskustan eturiviin, jotta puolueen vastuunkantajiksi astuisi uusia tyyppejä nuoresta sukupolvesta. Kääriäisen on tulkittu tarkoittaneen sitä, että puoluejohtoon olisi valittava vähintään yksi nuori.

Henkilökohtaisesti pidän lisäksi tärkeänä, että Esko Ahon Harvardin-matkan ajaksi valittavan vt. puheenjohtajan poliittinen linja nauttii puolueväen varauksetonta luottamusta: menestyminen syksyn kunnallisvaaleissa edellyttää koko keskustaväen saamista mukaan vaalityöhön.

Keskustan vt. puheenjohtajaksi on tarjolla useita hyviä ehdokkaita.

Ratkaisun tekeminen oman varapuheenjohtajaehdokkuuteni suhteen on ollut vaikeaa. En ole halunnut ilmoittautua ehdokkaaksi ennen riittävää tietoa menestymisen mahdollisuuksista.

Tukijani eri puolilla Suomea ovat kannustaneet lähtemään ehdokkaaksi - viitaten lähinnä kahden vuoden takaiseen varapuheenjohtajakampanjaani, jolloin sijoituin "ensimmäiselle varasijalle", sain neljänneksi eniten ääniä. Tukijani ovat lisäksi muistuttaneet, että tällä kertaa ehdokkaita on peräti yhdeksän: äänet hajoavat, valituksi tuleminen on hyvinkin mahdollista.

Tämän valossa olen päätökseni tehnyt ja ilmoitan siitä nyt Keski-Suomen keskustaväelle: olen käytettävissä, kun puolueelle valitaan varapuheenjohtajistoa Kuopion puoluekokouksessa.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja
Jyväskylä