Julkaistu Sampo-lehdessä 28.8.2003.


Politiikan suunnanmuutos on alkanut

Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen olemme eläneet hyvin poikkeuksellista aikaa Suomen politiikassa. Anneli Jäätteenmäen hallitus joutui jättämään eronpyynnön pääministeriin kohdistuneen luottamuspulan vuoksi. Tilalle astui Matti Vanhasen johtama punamultahallitus.

Asia on puhuttanut ihmisiä pitkin kesää niin Saarijärven seudulla kuin muuallakin Keski-Suomessa liikkuessani. Ihmisten hämmennys on ymmärrettävää: tällaista ei ole totuttu Suomessa kokemaan sitten 1970-luvun.

Nyt pölyn jo hivenen laskeuduttua on kuitenkin pyrittävä keskittymään asiakysymyksiin.

Keskustan eduskuntaryhmä aloitti omalta osaltaan politiikan syksyn 19.8.2003 Helsingissä järjestetyssä kesäkokouksessaan. Sitä seurasi ennätysnopeasti läpi viety hallituksen budjettiriihi. Varsinainen eduskuntatyö käynnistyy ensi tiistaina täysistunnolla, jossa on näillä näkymin esillä EU:n tulevaisuutta käsittelevän valmistelukunnan ehdotusta koskeva selonteko.

* * *

Uuden hallituksen ohjelman keskeisimmäksi tavoitteeksi on kirjattu seuraavan neljän vuoden aikana 100 000 uuden työpaikan luominen niin, että työllisyysaste voisi nousta seuraavan vaalikauden aikana 75 prosenttiin. Haaste on kova, mutta toteutettavissa.

Ensi vuoden budjettiin sisältyy pitkästä aikaa Suomen maakuntien kehitykselle myönteisiä asioita. Maakunnan kehittämisraha nousee 33,9 miljoonaan euroon tämän vuoden 19,8 miljoonasta eurosta eli tavoitteemme mukaisesti lähes kaksinkertaistuu. Ohjelmiin sitomaton maakunnan kehittämisraha lähes viisinkertaistuu tämän vuoden 3,1 miljoonasta 14 miljoonaan euroon.

Myös alueellisen kuljetustukea jatketaan ja kyläkauppojen investointituki otetaan käyttöön jo vuoden 2003 toisessa lisätalousarviossa.

Lisäksi toteutetaan pitkään valmisteilla ollut pienten yritysten arvonlisäverotuksen huojennus. Huojennuksen voi saada verovelvollinen, jonka liikevaihto ilman veron osuutta ylittää 8 500 euroa. Huojennus alentuu portaittain siten, että liikevaihdon ylittäessä 25 000 euroa, huojennusta ei voi enää saada.

Asian ympärillä käydään vielä kiistaa siitä, tuleeko huojennus koskemaan myös alkutuotannon yrityksiä. Pidän budjetin hyväksymisen kynnyskysymyksenä, että näin tulee myös tapahtumaan.

Arvonlisäverouudistuksen tavoitteena on luoda edellytyksiä yhden hengen mikroyritysten kasvulle ja torjua samalla harmaata taloutta. Myös yritysten sukupolvenvaihdoksia helpottava verouudistus on tarkoitus saattaa voimaan jo ensi vuoden aikana.

* * *

Valtion budjetista tehdään ensimmäisen kerran alueellisten vaikutusten arviointi. Valtio panostaa ensi vuoden talousarviossa kaikkiaan yli puoli miljardia euroa teknologian kehittämiseen ja maakuntien omaehtoiseen kehitystoimintaan. Teknologian edistämiskeskus Tekes saa myöntää rahaa 30 miljoonaa enemmän kuin kuluvana vuonna. Tutkimus- ja kehittämisrahat lisääntyvät kaikkiaan 100 miljoonalla eurolla.

Maaherra Eino Siuruainen selvittää tutkimus- ja kehitysrahojen suuntaamista nykyistä paremmin myös kasvukeskusten ulkopuolisten alueiden tarpeisiin. Uskon ja toivon myös Saarijärven seutukunnan pääsevän osalliseksi näistä rahoista.

Syksyllä uudella maatalousministeri Juha Korkeaojalla on edessään kova vääntö EU:n kanssa maatalouden vakavien vaikeuksien tuen (ns. 141-artikla) pysyvyydestä ja tasosta. Tämän ratkaisun on oltava tiedossamme ennen kuin voimme ryhtyä suunnittelemaan, miten yhteisön maatalouspolitiikan uudistus toteutetaan ja tulevia maaseudun kehittämisohjelmia valmistellaan.

* * *

On selvää, että ensi vuoden budjettiesityksessä ei ole voitu vielä huomioida kaikkia niitä lupauksia, joita ennen vaaleja annettiin. Tämä on kuitenkin vasta alkua ja tärkeintä mielestäni onkin, että politiikan suunnanmuutos on nyt alkanut todenteolla kahdeksan vuoden yhtäjaksoisen sinipunakauden jälkeen.

Pääministeri Matti Vanhanen kiteytti mielestäni eduskuntaryhmällemme pitämässään puheessa hyvin edessä olevat näkymät: "Hallitus onnistuu työssään joukkueena ja tulos mitataan koko suorituksesta".

Kiitokset vielä tässä yhteydessä kaikille äänestäjilleni Saarijärven seutukunnalla. Pidetään aktiivisesti yhteyttä jatkossakin!

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.