Julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä 5.12.2007.


Jyväskylän Energia kiskoo jälleen

Jyväskylän Energian tuoreessa asiakaslehdessä kerrotaan, että vesi- ja jätevesimaksujen hintoihin on tulossa tarkistuksia. Keskimääräinen korotus on 7 prosenttia. Nousu painottuu perusmaksuihin, käyttömaksujen eli vesi- ja jätevesimaksujen korotus on keskimääräistä korotusta pienempi.

Vaikka seitsemän prosenttiakin on paljon, se kuulostaa maltilliselta siihen verrattuna, mitä perus- ja käyttömaksuille on kokonaisuudessaan neljän vuoden aikana tapahtunut.

Jyväskylän Vesilaitoksen asiakastiedotteen (marraskuu 2003) mukaan vuoden 2004 vesimaksu oli 1,20 euroa/m3 ja jätevesimaksu 1,40 euroa/m3. Yhden huoneiston pientalojen ja asuinkiinteistöjen, joissa oli 15-20 mm:n vesimittari, perusmaksu oli 5,80 euroa/kk sisältäen arvonlisäveron.

Nykyisin perusmaksuja on kaikkiaan kolme: vedelle, jätevedelle ja sadevedelle kullekin omansa. Perusmaksut ovat vielä tänä vuonna veden ja jäteveden osalta 3,23 euroa/kk ja sadeveden osalta 1,61 euroa eli yhteensä 8,07 euroa/kk. Viimeksi mainittu, hulevesimaksunakin tunnettu, ilmestyi laskuihimme äskettäin uutena perusmaksuna. Nyt sitäkin ollaan korottamassa reippaasti.

Uudet perusmaksut ovat ensi vuoden alusta asuinpientaloissa ja vastaavissa veden ja jäteveden osalta 4,58 euroa/kk ja sadeveden osalta 2,29 euroa/kk eli yhteensä 11,45 euroa/kk. Korotus nykyiseen tilanteeseen nähden on 41,9 prosenttia. Vuoden 2004 hintoihin verrattuna nousua tapahtuu peräti 97,4 prosenttia.

Yhtä huoneistoa suuremmissa asuinkiinteistöissä, joissa on alle 20 mm:n vesimittari, uusi veden ja jäteveden perusmaksu on 7 euroa/kk ja sadeveden 3,50 euroa/kk. Näin muodostuva yhteensä 17,50 euron kuukausittainen perusmaksu on peräti 201,7 prosenttia korkeampi kuin neljä vuotta sitten.

Ensi vuoden alusta käyttömaksut ovat veden osalta 1,48 euroa/m3 ja jäteveden osalta 1,72 euroa/m3, joten niissä on tapahtunut nousua neljässä vuodessa yhteensä 23,1 prosenttia.

Jyväskylän Energian hinnoittelussa tuntuu olevan vain mielikuvitus rajana. Siirrytäänkö seuraavaksi kuutiolaskutukseen myös räystäissämme virtaavan sadeveden osalta?

Jyväskylän Energian kiskurihinnoittelu tulisi saada pikaisesti kuriin, sillä Keljonlahden ylimitoitetun, varovaisesti arvioiden jopa 300 miljoonaa euroa maksamaan tulevan, voimalaitoksen rakentaminen tulee lisäämään kaukolämmön ja sähkön hintaa päinvastaisista vakuutteluista huolimatta.

Mitähän kuluttajavirastossa oikein puuhastellaan, kun Jyväskylän Energian tilannetta ollaan lehtitietojen mukaan "seurattu mielenkiinnolla" jo useita vuosia? Olisiko jo aika tehdä jotakin?

PETRI NEITTAANMÄKI
kaupunginvaltuutettu
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.