Tiedote, Jyväskylä 4.4.2004. Julkaisuvapaa klo 12.


Olli Rehn Suomen ehdokkaaksi EU-komission johtoon

Eurovaaliehdokas Alexander Stubb piti eilisessä kannanotossaan puhemies Paavo Lipposen mahdollisuuksia uuden EU-komission johtoon edelleen hyvinä, vaikka oikeisto onkin voittamassa 13. kesäkuuta järjestettävät EU-vaalit. Stubbin mukaan Lipposta pitäisi tarjota tehtävään markkinatalouden lämpimänä kannattajana, ei sosialidemokraattina. Stubb päättelee, että Suomi saa korvaukseksi jonkin raskaan sarjan komissaaripaikan, jos Lipposta ei valita.

Stubb on arvioissaan täysin väärässä.

Suomen tuleva komissaarivalinta on kansallisesti todella merkittävä ratkaisu. Suomen ensimmäinen komissaari valittiin tehtäväänsä vuonna 1994, kymmenen vuotta sitten. Hän oli henkilö, jonka sopivuutta perusteltiin aikoinaan sillä, että hänellä oli sekä virkamies- että poliittinen tausta. Valituksi tuli Suomen tuolloinen EU-suurlähettiläs Erkki Liikanen. Valinnan teki tasavallan presidentti Martti Ahtisaari, joka sivuutti tuolloisen Esko Ahon johtaman porvarihallituksen äänestyspäätöksellä esittämän Esko Ollilan valinnan.

Ruotsin pääministeri Göran Persson totesi äskettäin kannanotossaan, että komission johtoon tulisi saada ennen kaikkea korkeatasoinen virkamiestaustainen henkilö. Monet muut vaikuttajatahot ovat olleet hänen kanssaan samaa mieltä.

Kyse ei ole kuitenkaan sen alleviivaamisesta, että virkamiestaustaisuus komissaarien valinnassa korostaisi hallitustenvälisyyttä, vaikka sekin on nähtävissä Perssonin ehdotuksen taustalla. Komission puheenjohtajan kelpoisuusehtoihin kuuluu tärkeimpänä ominaisuutena virkamiesosaaminen yhdistettynä sopivaan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen kokemukseen.

Tällä kertaa uusi komission puheenjohtaja valittaneen konservatiivien ja liberaalien yhteistyön pohjalta. Vasemmalta tuleva "markkinatalouden lämmin kannattaja" ei siten tässä kisassa pärjää. Tämä realiteetti tulisi kaikkien osapuolten kyetä Suomessa tunnustamaan.

Sosialidemokraateilla ei edes ole mitään erityisoikeutta vaatia komissaarin paikan säilyttämistä itsellään, varsinkin kun edellisellä kierroksella kymmenen vuotta sitten sosialidemokraattinen presidentti käveli hallituksen esittämän oikeistolaisen ehdokkaan yli.

Keskusta on johtava hallituspuolue, jonka riveistä löytyy myös komission puheenjohtajaksi sopivia ehdokkaita. Sosialidemokraatteja ja Paavo Lipposta nöyristelemällä keskusta menettää mahdollisuutensa saada omia edustajiaan unionin keskeisille paikoille. Samalla Suomi hukkaa tilaisuutensa saada keskeisiä johtopaikkoja itselleen uudessa EU-komissiossa.

Näillä perusteilla esitänkin, että keskusta esittäisi unionin piirissä laajasti arvostettua tohtori Olli Rehniä komission puheenjohtajaehdokkaaksi. Rehn on toiminut muun muassa kansanedustajana, Euroopan parlamentin jäsenenä, komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkönä sekä nykyisen pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittisena neuvonantajana.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.