Julkaistu Keskisuomalaisessa 6.8.2002.


Rallitaistelu voitettiin

Jyväskylän ja Keski-Suomen asema MM-rallin pitopaikkana on turvattu seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Tämä on hyvä uutinen. Rallin taloudellinen merkitys on vuosittain kymmeniä miljoonia euroja, ja se nousee edelleen. Meille ei siis ole yhdentekevää, missä päin Suomea MM-ralli jatkossa järjestetään.

Taloudellinen hyöty jakaantuu Jyvässeudun lisäksi laajalle Keski-Suomeen ja myös sen ulkopuolelle. Rallin imagoarvoa maakunnalle on vaikea edes mitata rahassa.

Rallin järjestelyihin osallistuu noin 6000 talkoolaista. He keräävät merkittäviä rahasummia taustaorganisaatioillensa, joita ovat muun muassa urheiluseurat, metsästysseurat ja kyläyhdistykset. Rallit muodostavat tämän kaltaisille yhdistyksille suurimman yksittäisen tuloerän.

Nyt on Jyväskylässä kolme vuotta aikaa laittaa myös majoitusasiat kuntoon. Korostan vielä kerran opiskelija-asuntojen merkitystä, tällä palstalla viimeksi 4.8. ilmenneistä vastaväitteistä huolimatta.

Helsingin olympialaisia varten rakennettiin 50 vuotta sitten asuntoja urheilijoiden käyttöön. Ne ovat sittemmin palvelleet opiskelijoita, mutta aina suurten urheilutapahtumien aikana urheilijoita. Seuraavan kerran näin tapahtuu yleisurheilun MM-kisoissa 2005.

Jyväskylän 30000 opiskelijasta vain noin viidesosalla eli 6000:lla on edullinen opiskelija-asunto. Jotta edes puolet opiskelijoista saisivat vastaavanlaisen asunnon, lisäasuntoja tarvittaisiin 9000 eli 45 uutta kahdensadan asunnon kerrostaloa. Tässä mielessä esittämäni kaksi uutta opiskelija-asuntolaa Lutakkoon tuntuu varsin pieneltä panostukselta, eikä suinkaan "ilmassa leijumiselta".

Asuntoasiat ratkeavat vain konkreettisella toiminnalla. Myös jälleenvuokraushalukkuudesta ja yksityismajoituksen tilanteesta tulisi tehdä päivitetty kartoitus.

Pyritään yhdessä siihen, että MM-rallit säilyvät Jyväskylässä myös vuoden 2005 jälkeen.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja,
Jyväskylä