Julkaistu Pohjolan Sanomissa 9.1.1999 ja Keskisuomalaisessa 11.1.1999.


Aura veti Vennamon mukanaan

Sonera-yhtymän pääjohtaja Pekka Vennamo sai potkut maanantaina. Kokoomuslainen liikenneministeri Matti Aura ilmoitti samana päivänä eroavansa tehtävistään. Asia uutisoitiin siten, että Vennamo veti Auran mukanaan. Ymmärtääkseni asiassa kävi juuri toisinpäin.

Päätös Soneran osakkeiden myynnistä tehtiin hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Sen sijaan päätös, jolla Soneran johdolle myönnettiin erityiskohtelu ostaa yhtiön osakkeita rajoittamattomasti ohi muiden tahojen, tehtiin lehtitietojen mukaan ministeri Auran toimesta. Tätä periaatetta noudattaen Soneran johtajat - pääjohtaja mukaanlukien - merkitsivät yhtiön osakkeita suuret määrät. Kun Soneran kurssi kääntyi voimakkaaseen nousuun, ja tämä erityiskohtelu tuli julkiseksi, syntyi asiasta valtava kohu.

Liikenneministeri Aura puolusteli Soneran johdon erityiskohtelua johdon "sitouttamisella yhtiöön". Aura sanoi, että ulkomaiset sijoittajat arvioivat sijoituskohdetta sen mukaan, kuinka paljon yhtiön johto on sijoittanut siihen omia varojaan. Soneran johto katsottiin pitkäaikaiseksi sijoittajaksi, joka ei keräisi nopeita voittoja. Mikä sai Auran luopumaan näistä sinänsä johdonmukaisista perusteluista?

Ymmärtääkseni poliittinen paine alkoi käydä liian kovaksi. Eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsaat kaksi kuukautta. Kokoomus ei halunnut vaarantaa nousujohteista kannatuskehitystään, vaan päätti uhrata ministeri Auran vallan alttarille. Auran julkisuuteen esitetyt perusteet olivat tekaistuja. Asettamalla Aura marttyyrin roolin, kokoomus ajatteli rakentavansa uutta poliittista kulttuuria. Kokoomuksen toiminta on kuitenkin läpinäkyvää.

Ministeri Aura kehotti viimetöikseen Soneran hallitusta erottamaan pääjohtaja Vennamon. Muodollisena syynä oli luottamuspula, jonka katsottiin johtuvan siitä, ettei Vennamo ollut joulukuun lopussa 1998 julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa ilmoittanut myyneensä 1/10 hankkimistaan osakkeista perheelleen. Kaupan oli hoitanut Merita Pankki, joka myönsi tehneensä virheen: "Jostain syystä kyseiset arvo-osuustilisiirrot jäivät tekemättä." Jos siirto olisi tehty, se olisi heti näkynyt omistajaluettelossa ja sitä kautta myös sisäpiirirekisterissä.

Erottamisen tosiasiallinen syy olikin se, että Auran väistämättä edessä olevan eropyynnön jättäminen avasi samalla mahdollisuuden päästä eroon 1989 SMP:n mandaatilla Posti-Telen pääjohtajaksi nostetusta Vennamosta. Samalla Vennamosta tehtiin syypää Auran eroon. Ymmärtääkseni Pekka Vennamo ei ole pääjohtajana toimiessaan syyllistynyt mihinkään väärinkäytökseen. Tämä tekee hänen erottamisensa vaikeasti ymmärrettäväksi, vaikka hänen osakerohmuiluaan voidaankin moraalisin perustein arvotella.

Mutta vielä vaikeammaksi ymmärtää Vennamon erottamisen tekee se, että Soneran uudeksi johtajaksi nimettiin Aulis Salin, joka merkitsi Soneran osakkeita saman erityiskohtelun turvin kuin Pekka Vennamo.

Jos Vennamo olisi jatkanut Soneran johdossa, hän ei olisi voinut kaiken julkisen kohun jälkeen myydä osakkeitaan, vaikka Soneran kurssi olisi lähitulevaisuudessa kääntynytkin laskuun. Nyt hän voi sen tehdä, ja korjata ne paljon puhutut miljoonavoitot.

Kaikesta huolimatta kansallisomaisuutemme myynnistä polkuhintaan on vastuussa koko hallitus. Auran ero ei poista tätä vastuuta. Toivottavasti myös kansa muistaa tämän vaaleissa. Todelliset "rötösherrat" on saatava kuriin.

PETRI NEITTAANMÄKI
Jyväskylä